samenvatten
samenvatten vanuit de kerngedachten
Als je geschreven lesmateriaal beschikbaar hebt, dan is dat bijna altijd opgedeeld in paragrafen met witregels tussen de paragrafen in. Zoals (hand)boekschrijvers boeken schrijven, bevat elke paragraaf één kerngedachte. In een powerpoint vind je meestal één kerngedachte per dia. En in een video worden de kerngedachten meestal onderscheiden door duidelijke onderbrekingen in de tekst of het beeld. Bij papieren informatie kan je het jezelf eventueel makkelijker maken door de kernwoorden (max. 1 à 3) per paragraaf te highlighten of onderstrepen.
Je schrijft die kerngedachte heel kort en in je eigen bewoordingen op op een apart blad. Daarmee krijg je en lijst van de kerngedachten van de les.
Daarna draai je je blad om en probeert zoveel mogelijk neer te schrijven wat je je nog herinnert.
Achteraf controleer je wat je goed had en wat je gemist hebt. Eventueel kan je dat met een teken in potlood in de marge aangeven. Als je dan nog eens dezelfde les studeert zie je wat moeilijker voor je is en wat niet. Je zal merken: bij een tweede of derde herhaling blijken heel veel dingen al goed in je geheugen verankerd te zijn.
samenvatten met de Cornell-methode
samenvatten vanuit de inhoudstafel
Vaak heeft een boek een uitgewerkte inhoudstafel. En als die er niet is kan je die ook zelf maken.
Je kan dan een samenvatting maken door in de inhoudstafel voor elk (sub)hoofdstuk een korte inhoud te maken.
Vervolgens dek je telkens de korte samenvatting af en je probeert na te vertellen wat daar in staat, aan de hand van de titels van de hoofdstukken uit de inhoudstafel